• Home
 • Leien dak repareren: Hoe pak je dit zorgvuldig aan?
Leien dak repareren: hoe vind en repareer je scheurtjes

Leien dak repareren: Hoe pak je dit zorgvuldig aan?

april 17, 2024 admin 0 Comments

Inleiding tot Leien Dak Repareren

Het repareren van een leien dak kan best intimiderend klinken, toch? Leien daken zijn prachtig, duurzaam en kunnen je huis die authentieke, klassieke uitstraling geven. Maar net als alles, hebben ook zij soms wat liefde en aandacht nodig. In dit stuk duiken we in de wereld van het leien dak repareren. Of je nu een kleine lekkage hebt ontdekt of een paar leien mist door de laatste storm, we gaan je laten zien dat het repareren van je leien dak niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

Leien dak repareren begint met een goede voorbereiding en het juiste gereedschap. Maar voor alles, is het belangrijk om te weten wanneer je dak eigenlijk reparatie nodig heeft. Soms is het overduidelijk, zoals wanneer er water door je plafond komt zetten, maar andere keren kan het subtieler zijn. Het regelmatig controleren van je dak kan je veel ellende besparen, door problemen vroeg aan te pakken voordat ze groot worden.

In de komende paragrafen nemen we je mee door het proces van het repareren van een leien dak. We bespreken welke gereedschappen je nodig hebt, hoe je je kunt voorbereiden, en geven je een eenvoudige, stap-voor-stap handleiding die je kunt volgen. Het repareren van je leien dak hoeft geen hoofdpijn te zijn. Met een beetje kennis en de juiste aanpak, kan je dak er weer jaren tegenaan.

Wanneer is Leien Dak Reparatie Nodig?

Het moment kiezen om je leien dak te repareren kan soms lastig zijn. Niet elke beschadiging is immers direct een reden tot paniek. Maar, er zijn een paar tekenen die je niet mag negeren. Hieronder vallen enkele signalen dat het tijd is om actie te ondernemen en je leien dak te repareren.

 1. Beschadigde of Ontbrekende Leien: Dit is het meest voor de hand liggende teken. Als je leien mist of zichtbare schade ziet zoals breuken of scheuren, dan is het tijd voor een reparatie. Een ontbrekende lei kan snel tot lekkages leiden.
 2. Waterlekken op Zolder: Merk je tijdens of na een regenbui waterlekken op je zolder of aan het plafond? Dat is een duidelijk signaal dat je leien dak zijn beschermende functie niet meer volledig kan vervullen.
 3. Lichtstralen door het Dak: Als je op een heldere dag op zolder komt en je ziet lichtstralen door het dak heen, dan wijst dit op gaten of kieren in je leien dak.
 4. Verweerde Leien: Na verloop van tijd kunnen leien hun kleur verliezen en broos worden door blootstelling aan de elementen. Als de leien er verweerd uitzien of gemakkelijk afbrokkelen, dan is het tijd om ze te vervangen.
 5. Mossen en Algen: Hoewel een beetje mos charmant kan zijn, duidt de groei van mossen en algen vaak op vochtproblemen. Dit kan de structuur van de leien aantasten en leiden tot lekkages.
 6. Stof in de Dakgoten: Vind je regelmatig gruis of kleine stukjes lei in je dakgoten? Dit gruis kan afkomstig zijn van beschadigde leien en is een teken dat je dak aan slijtage onderhevig is.

Als je een van deze problemen opmerkt, is het belangrijk om niet te wachten met repareren. Een klein probleem met een leien dak kan snel groter worden en leiden tot meer schade en hogere kosten. Regelmatige inspecties kunnen je helpen om problemen vroegtijdig te identificeren en je leien dak in topconditie te houden.

DIY handleiding voor leien dak repareren

Voorbereidingen treffen voor Leien Dak Repareren

Voordat je begint met het repareren van je leien dak, is een goede voorbereiding cruciaal. Het zorgt niet alleen voor een soepeler reparatieproces, maar helpt ook om ongelukken te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je moet volgen om je goed voor te bereiden:

 1. Inspectie: Begin met een grondige inspectie van je dak. Kijk niet alleen naar de leien zelf, maar ook naar de dakranden, nokken, en goten. Noteer waar de beschadigingen zich bevinden. Een verrekijker kan handig zijn als je de inspectie vanaf de grond doet.
 2. Veiligheid: Veiligheid staat voorop bij het werken op een dak. Zorg voor een stevige ladder die goed vaststaat en gebruik indien mogelijk een veiligheidsharnas. Draag stevige schoenen met goede grip om uitglijden te voorkomen.
 3. Gereedschappen en Materialen: Verzamel alle benodigde gereedschappen en materialen voordat je begint. Voor het repareren van een leien dak heb je mogelijk leien, daknagels, een hamer, een leihaak, en mogelijk vervangende daklatten nodig.
 4. Weersomstandigheden: Plan de reparatie voor een droge, niet te winderige dag. Vocht en wind kunnen het repareren van het dak bemoeilijken en gevaarlijker maken.
 5. Kennis en Vaardigheden: Zorg dat je weet wat je doet. Lees handleidingen, bekijk instructievideo’s, of overweeg om met een ervaren dakdekker te werken als je zelf niet veel ervaring hebt met dakreparaties.
 6. Permissies: Afhankelijk van waar je woont, kun je toestemming of een vergunning nodig hebben om je dak te repareren, vooral als het gaat om een significant herstelwerk. Controleer dit bij je lokale gemeente.
 7. Hulp: Overweeg om iemand te vragen om je te helpen, niet alleen voor het uitvoeren van de werkzaamheden, maar ook voor de veiligheid. Twee paar ogen zien meer dan één, en het is altijd handig om iemand te hebben die de ladder vasthoudt.
 8. Afvalbeheer: Denk na over hoe je omgaat met oud materiaal. Zorg voor een plek om beschadigde leien en ander afval veilig op te bergen tot je het kunt afvoeren.

Door deze stappen te volgen, zorg je voor een solide basis om je leien dak efficiënt en veilig te repareren. Een goede voorbereiding kan het verschil maken tussen een succesvolle reparatie en een project dat meer problemen oplevert dan het oplost.

Gereedschappen en Materialen voor Leien Dak Reparatie

Voor het repareren van een leien dak zijn specifieke gereedschappen en materialen nodig die het werk niet alleen makkelijker, maar ook effectiever maken. Hier is een lijst van wat je nodig hebt voor de klus:

 1. Vervangende Leien: Zorg ervoor dat je voldoende vervangende leien hebt die overeenkomen met de bestaande leien op je dak, zowel qua grootte, dikte als kleur.
 2. Daknagels: Kies voor speciale daknagels die lang genoeg zijn om de leien stevig vast te zetten, maar niet zo lang dat ze door het dakbeschot heen gaan.
 3. Leihaak: Een onmisbaar gereedschap voor het repareren van leien daken. Met een leihaak kun je leien veilig en efficiënt bevestigen zonder ze te beschadigen.
 4. Hamers: Een gewone hamer en mogelijk een leienhamer, die speciaal ontworpen is voor het werken met leien.
 5. Nijptang: Handig voor het verwijderen van oude nagels en het op maat knippen van de daknagels.
 6. Dakladder: Een veilige toegang tot je dak is essentieel. Een dakladder helpt om veilig en stabiel op hoogte te werken.
 7. Veiligheidsharnas: Een must bij werkzaamheden op hoogte. Een veiligheidsharnas kan ernstige verwondingen voorkomen bij een val.
 8. Handschoenen: Bescherm je handen met stevige werkhandschoenen, vooral als je oude leien en nagels verwijdert.
 9. Meetgereedschap: Een meetlint of rolmaat om ervoor te zorgen dat alles precies past.
 10. Krijtlijn: Voor het uitlijnen van de leien zodat ze recht en gelijkmatig over het dak verdeeld worden.
 11. Waterpas: Om te controleren of de leien recht liggen, zowel horizontaal als verticaal.
 12. Afvalzakken of -bak: Voor het verzamelen van oude leien, gebroken materialen en nagels.

Het is ook slim om, voordat je begint, de staat en het type van je bestaande leien te controleren. Dit helpt je bij het kiezen van de juiste vervangende leien en zorgt voor een naadloze match met het bestaande dak. Vergeet niet dat werken op een dak risico’s met zich meebrengt. Als je niet zeker bent van je zaak of als het om een grote reparatie gaat, is het altijd het beste om een professionele dakdekker in te schakelen.

Stap-voor-stap Leien Dak Repareren

Het repareren van een leien dak vereist precisie en zorgvuldigheid. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je leien dak effectief en veilig gerepareerd wordt.

Stap 1: Veiligheid Eerst

Zorg ervoor dat je alle veiligheidsmaatregelen treft. Gebruik een veiligheidsharnas, zet de ladder stevig neer en draag handschoenen en stevige schoenen.

Stap 2: Inspecteer en Markeer

Inspecteer het dak grondig om alle beschadigde leien te identificeren. Markeer de leien die vervangen moeten worden met krijt of een andere markering die makkelijk te zien is.

Stap 3: Verwijder Beschadigde Leien

Gebruik de nijptang en hamer om de nagels die de beschadigde leien vasthouden voorzichtig te verwijderen. Wees voorzichtig om omliggende leien niet te beschadigen.

Stap 4: Bereid de Nieuwe Lei Voor

Meet en snijd indien nodig de nieuwe lei op maat, zodat deze precies past op de plek van de oude lei. Gebruik hiervoor een leienhamer en een lei-snijder.

Stap 5: Plaats de Nieuwe Lei

Schuif de nieuwe lei voorzichtig op zijn plaats. Zorg ervoor dat het goed aansluit op de omliggende leien en in lijn is met de rest van het dak.

Stap 6: Bevestig de Lei

Bevestig de nieuwe lei aan het dak met behulp van de leihaak of daknagels, afhankelijk van de methode die het beste past bij jouw type dak. Zorg ervoor dat de lei stevig vastzit, maar sla de nagels niet te hard in om breuk te voorkomen.

Stap 7: Controleer het Werk

Neem na het bevestigen van alle nieuwe leien een stap terug en inspecteer het dak van een afstand. Controleer of alle vervangen leien netjes uitgelijnd zijn en geen oneffenheden vertonen.

Stap 8: Opruimen

Ruim alle overgebleven materialen, gebroken leien, en gereedschappen op. Zorg ervoor dat het dak en de dakgoten vrij zijn van puin.

Stap 9: Eindinspectie

Doe een laatste inspectie van je werk om er zeker van te zijn dat alle leien correct zijn geplaatst en dat er geen gereedschap of materialen achterblijven op het dak.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kun je ervoor zorgen dat je leien dak op de juiste wijze gerepareerd wordt, wat de levensduur en functionaliteit van het dak verlengt. Onthoud dat als je onzeker bent over je vermogen om het dak veilig te repareren, het altijd beter is om een professional in te schakelen. Veiligheid en kwaliteit moeten altijd voorop staan bij dakreparaties.

Kostenbesparende methoden voor leien dak repareren

Veelvoorkomende Problemen en Oplossingen bij het Repareren van een Leien Dak

Het repareren van een leien dak kan enkele unieke uitdagingen met zich meebrengen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen die je kunt tegenkomen en praktische oplossingen om ze aan te pakken.

Probleem 1: Gebroken of Beschadigde Leien

Oplossing: Gebroken of beschadigde leien moeten volledig worden vervangen om verdere schade aan de dakstructuur te voorkomen. Gebruik de juiste gereedschappen om de beschadigde lei voorzichtig te verwijderen en plaats een nieuwe lei van dezelfde grootte en kleur.

Probleem 2: Lekkages

Oplossing: Lekkages kunnen wijzen op een dieper liggend probleem, zoals beschadigde onderdakmaterialen of een slechte waterafvoer. Spoor de bron van de lekkage op en repareer of vervang het beschadigde gebied. Zorg ook voor een goede afwatering om toekomstige problemen te voorkomen.

Probleem 3: Mos- en Algengroei

Oplossing: Mos en algen kunnen vocht vasthouden en uiteindelijk de leien aantasten. Reinig het dak met een geschikte mos- en algenreiniger en overweeg het installeren van koper- of zinkstrips om toekomstige groei te ontmoedigen.

Probleem 4: Verschoven Leien

Oplossing: Verschoven leien kunnen het gevolg zijn van slechte bevestiging of extreme weersomstandigheden. Schuif de verschoven leien terug op hun plaats en zorg ervoor dat ze goed vastzitten met daknagels of een leihaak.

Probleem 5: Verouderde Dakbedekking

Oplossing: Als het dak aan het einde van zijn levensduur is, kunnen reparaties slechts tijdelijke oplossingen bieden. In dit geval is het wellicht verstandiger om te investeren in een nieuw dak om langdurige problemen en hoge onderhoudskosten te voorkomen.

Probleem 6: Onvoldoende Ventilatie

Oplossing: Een slecht geventileerd dak kan leiden tot vochtproblemen en schade aan de leien. Zorg voor adequate dakventilatie om luchtstroom te bevorderen en vocht af te voeren.

Door deze veelvoorkomende problemen te herkennen en effectief aan te pakken, kun je de levensduur van je leien dak verlengen en zorgen voor een veilige en droge woning. Onthoud dat regelmatige inspecties en onderhoud cruciaal zijn om je dak in optimale staat te houden.

Onderhoudstips om Reparaties aan een Leien Dak te Minimaliseren

Een goed onderhouden leien dak kan eeuwen meegaan, maar regelmatig onderhoud is essentieel om dure reparaties en vroegtijdige vervanging te voorkomen. Hier zijn enkele effectieve onderhoudstips die helpen om je leien dak in topconditie te houden.

Tip 1: Regelmatige Inspecties

Voer minstens twee keer per jaar, en na elke zware storm, een grondige inspectie van je dak uit. Zoek naar beschadigde, verschoven of ontbrekende leien en controleer de dakgoten en afvoeren op verstoppingen.

Tip 2: Schoonmaken van Dakgoten

Houd dakgoten en afvoeren vrij van bladeren, takjes en ander puin. Verstopte dakgoten kunnen overlopen en water kan onder de leien terechtkomen, wat uiteindelijk tot lekkages leidt.

Tip 3: Verwijder Mos en Algen

Mos, algen en ander plantaardig materiaal kunnen vocht vasthouden en de leien aantasten. Gebruik een mos- en algenreiniger specifiek bedoeld voor leien daken en overweeg de installatie van koper- of zinkstrips om nieuwe groei te voorkomen.

Tip 4: Voorkom IJsdammen

In koude klimaten kunnen ijsdammen ervoor zorgen dat smeltwater onder de leien infiltreert. Zorg voor voldoende dakisolatie en ventilatie om de vorming van ijsdammen te minimaliseren.

Tip 5: Vervang Beschadigde Leien Onmiddellijk

Wacht niet met het vervangen van beschadigde of ontbrekende leien. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op schade aan de onderliggende dakconstructie.

Tip 6: Wees Voorzichtig met Belasting

Loop zo min mogelijk op je leien dak, en als het moet, wees dan uiterst voorzichtig. Leien kunnen breken onder druk. Gebruik dakladders of loopplanken om je gewicht gelijkmatig te verdelen.

Tip 7: Let op Bomen en Overhangende Takken

Snoei bomen en struiken rondom je huis om te voorkomen dat takken je dak beschadigen of afval in de goten terechtkomt. Overhangende takken kunnen ook een brug vormen voor ongedierte.

Tip 8: Professionele Reiniging en Inspectie

Overweeg om eens in de zoveel tijd een professionele dakreiniging en -inspectie uit te laten voeren. Professionals kunnen problemen herkennen die je misschien over het hoofd ziet en kunnen waardevolle adviezen geven voor onderhoud.

Door deze onderhoudstips te volgen, verklein je de kans op schade en verleng je de levensduur van je leien dak. Regelmatig onderhoud is de sleutel tot het behouden van de schoonheid en functionaliteit van je dak voor de komende jaren.

Veiligheidsmaatregelen bij het Repareren van een Leien Dak

Bij het repareren van een leien dak zijn er specifieke veiligheidsmaatregelen die je moet nemen om zowel jezelf als het dak te beschermen. Door onderstaande richtlijnen te volgen, zorg je voor een veilige werkomgeving.

Gedegen Voorbereiding

 • Inspecteer het Weer: Voer geen reparaties uit tijdens regen, sneeuw, of sterke wind. Wacht op een droge en rustige dag.
 • Controleer Je Uitrusting: Zorg ervoor dat al je gereedschap en veiligheidsuitrusting in goede staat zijn voordat je begint.

Persoonlijke Beschermingsmiddelen

 • Draag een Veiligheidsharnas: Een harnas is essentieel bij werkzaamheden op hoogte. Zorg ervoor dat deze goed bevestigd is aan een solide ankerpunt.
 • Gebruik Antislipschoenen: Kies schoenen met een goede grip om uitglijden te voorkomen.
 • Handschoenen: Bescherm je handen met stevige werkhandschoenen tegen snijwonden van de leien.

Veilig Werken op Hoogte

 • Stevige Ladder: Zorg dat de ladder stevig staat en indien mogelijk, gebruik een ladder met uiteinden die over de dakrand heen reiken.
 • Loopplanken: Gebruik loopplanken met antislipoppervlak om veilig over het dak te bewegen.
 • Bewustzijn van Je Omgeving: Wees altijd bewust van waar je loopt en staat. Vermijd het onnodig betreden van het dak.

Gereedschap en Materialen

 • Juist Gereedschap: Gebruik specifiek gereedschap ontworpen voor leien dakwerk, zoals een leihaak voor het bevestigen van de leien.
 • Materialen op Hand: Houd alle materialen en gereedschappen binnen handbereik om onnodige bewegingen over het dak te voorkomen.

Werkpraktijken

 • Werk Methodisch: Plan je werkzaamheden zodanig dat je systematisch te werk gaat, wat onnodige bewegingen over het dak minimaliseert.
 • Veiligheid in Aantallen: Overweeg om met ten minste één andere persoon te werken voor extra veiligheid en assistentie.
 • Communicatie: Zorg dat je een manier hebt om te communiceren met personen op de grond, in geval van nood of voor het aangeven van gereedschap en materialen.

Noodprocedures

 • Ken je Noodprocedures: Wees voorbereid op noodgevallen. Weet hoe je snel van het dak kunt komen en zorg dat je een mobiele telefoon bij de hand hebt om hulp in te roepen indien nodig.
 • Eerste Hulp: Zorg dat een EHBO-doos beschikbaar is en dat alle betrokkenen weten hoe deze te gebruiken.

Het naleven van deze veiligheidsmaatregelen kan het risico op ongevallen aanzienlijk verminderen en zorgen voor een veiliger reparatieproces van je leien dak. Onthoud altijd: veiligheid gaat voor snelheid of gemak.

Professionele adviezen voor leien dak repareren

Conclusie: Het Belang van Professionele Hulp

Het repareren van een leien dak is geen kleine onderneming. Hoewel veel huiseigenaren handig zijn en graag doe-het-zelf projecten aanpakken, is het belangrijk om te erkennen wanneer professionele hulp noodzakelijk is. Het repareren van een leien dak vereist specifieke kennis, vaardigheden en gereedschappen om de klus veilig en effectief uit te voeren. Hier zijn enkele redenen waarom het inschakelen van een professional vaak de beste keuze is:

Expertise en Ervaring

Professionele dakdekkers beschikken over de expertise en ervaring die nodig zijn om een leien dak correct te repareren. Zij kunnen problemen snel identificeren en oplossen, en adviseren over de beste aanpak.

Veiligheid

Werken op daken brengt significante risico’s met zich mee. Professionele dakdekkers zijn getraind in veilig werken op hoogte en beschikken over de nodige veiligheidsuitrusting.

Tijdsbesparing

Een professional kan de reparatie vaak veel sneller uitvoeren dan een doe-het-zelver. Dit bespaart niet alleen tijd maar minimaliseert ook de periode waarin je dak kwetsbaar is voor verdere schade.

Garantie

Veel dakdekkers bieden garantie op hun werk, wat je extra gemoedsrust geeft. Mocht er iets misgaan na de reparatie, dan kun je rekenen op hun ondersteuning om het probleem op te lossen.

Voorkomen van Verdere Schade

Een onjuiste reparatie kan leiden tot verdere schade aan je dak of huis. Een professional zorgt ervoor dat de reparatie correct wordt uitgevoerd, waardoor je op lange termijn kosten bespaart.

Conform de Bouwvoorschriften

Dakreparaties moeten vaak voldoen aan lokale bouwvoorschriften. Een professionele dakdekker weet aan welke voorschriften voldaan moet worden en kan ervoor zorgen dat je dak aan alle eisen voldoet.

Gemoedsrust

Het weten dat je dak gerepareerd wordt door een ervaren professional kan je een aanzienlijke hoeveelheid gemoedsrust geven. Je kunt erop vertrouwen dat het dak boven je hoofd veilig en betrouwbaar is.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf dakreparaties uit te voeren in een poging geld te besparen, is het belangrijk om de kosten tegen de baten af te wegen. In veel gevallen is het inschakelen van een professional de meest verstandige optie om je leien dak in optimale staat te houden. Onthoud: het dak is een van de belangrijkste onderdelen van je huis, en het verdient de beste zorg.

Veelgestelde Vragen over Leien Dak Reparatie

Leien daken staan bekend om hun duurzaamheid en esthetische waarde, maar zoals elk dak kunnen ze na verloop van tijd reparatie nodig hebben. Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het repareren van een leien dak.

Kan Ik Zelf Mijn Leien Dak Repareren?

Hoewel sommige kleine reparaties, zoals het vervangen van een paar beschadigde leien, binnen het bereik van ervaren doe-het-zelvers kunnen vallen, vereist het repareren van een leien dak vaak specifieke vaardigheden en gereedschappen. Voor complexe reparaties of als je niet zeker bent van je vaardigheden, is het aan te raden een professionele dakdekker in te schakelen.

Hoe Weet Ik of Mijn Leien Dak Reparatie Nodig Heeft?

Tekenen dat je leien dak reparatie nodig heeft, omvatten zichtbare schade zoals gebroken of ontbrekende leien, lekkages binnenshuis, mos- en algengroei, en gruis in de dakgoten. Regelmatige inspecties kunnen helpen om problemen vroegtijdig te identificeren.

Hoe Lang Gaat een Leien Dak Mee?

Met goed onderhoud kunnen leien daken eeuwen meegaan. De levensduur hangt echter af van de kwaliteit van het materiaal, de kwaliteit van de installatie, en de blootstelling aan extreme weersomstandigheden.

Is Het Mogelijk om Over een Bestaand Leien Dak Heen te Installeren?

Het is meestal niet aan te raden om nieuwe dakbedekking over een bestaand leien dak te installeren. Leien daken vereisen specifieke ondersteuningsstructuren en het toevoegen van extra lagen kan leiden tot structurele problemen. Bovendien kan het verbergen van het bestaande probleem zonder het aan te pakken leiden tot verdere schade.

Wat Zijn de Voordelen van een Leien Dak?

Leien daken bieden vele voordelen, waaronder een lange levensduur, weerstand tegen slecht weer, weinig onderhoud, brandveiligheid, en esthetische aantrekkingskracht. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk, aangezien natuurleien een natuurlijk materiaal zijn dat volledig recyclebaar is.

Hoeveel Kost Het om een Leien Dak te Repareren?

De kosten voor het repareren van een leien dak variëren afhankelijk van de omvang van de schade, het type en de kwaliteit van de gebruikte leien, en de tarieven van de dakdekker. Voor een nauwkeurige schatting is het het beste om offertes van meerdere professionals aan te vragen.

Kunnen Leien Daken Energie-efficiënt Zijn?

Ja, leien daken kunnen bijdragen aan de energie-efficiëntie van een huis door hun natuurlijke vermogen om warmte te absorberen en vast te houden, wat kan helpen om de verwarmingskosten in de winter te verlagen en het huis koel te houden in de zomer.

Het repareren van een leien dak kan ingewikkeld lijken, maar met de juiste kennis en voorbereiding (of de hulp van een professional) kan je dak weer in optimale staat worden hersteld.

Telefoonnummer:

+31 6 43802795

E-mail:

info@krijnendak-zinkwerk.nl

Offerte Aanvragen:

Voor een snelle en gemakkelijke manier om een offerte aan te vragen, bezoek onze contact pagina: Offerte Aanvragen

leave a comment

× Hoe kunnen wij je helpen?