• Home
 • Daklekkage: Wat Te Doen, Kosten, Verzekeringen en Veelgestelde Vragen
Daklekkage wat te doen?

Daklekkage: Wat Te Doen, Kosten, Verzekeringen en Veelgestelde Vragen

augustus 15, 2023 admin 0 Comments

Inhoudsopgave:

 1. Inleiding
 2. Wat moet je doen als het dak lekt?
 3. Kosten van een daklekkage
 4. Verzekeringen en daklekkages
 5. Deskundige inschakelen
 6. Conclusie


Inleiding

Daklekkage is een veelvoorkomend probleem dat elk huishouden of bedrijfsgebouw kan treffen. Het niet tijdig aanpakken van een lek kan leiden tot grotere problemen, variërend van structurele schade tot gezondheidsproblemen door de groei van schimmels. In deze blog duiken we dieper in wat daklekkage precies is, waarom het een ernstig probleem kan zijn en wat u kunt doen als u te maken krijgt met een lekkend dak.

Wat is daklekkage en waarom is het een probleem?

Daklekkage treedt op wanneer water zijn weg vindt door barsten, gaten of andere imperfecties in het dak, wat resulteert in ongewenst binnendringen van water in het gebouw. Het is niet alleen een kwestie van een paar druppels water; onbehandelde daklekkages kunnen ernstige structurele schade veroorzaken, houten balken aantasten, isolatie verpesten en de groei van schimmel en meeldauw bevorderen. Dit leidt niet alleen tot kostbare reparaties, maar kan ook gezondheidsproblemen voor de bewoners veroorzaken.

Wat moet je doen als het dak lekt?

Zodra u tekenen van een daklekkage opmerkt, is het van cruciaal belang om snel en efficiënt te handelen. Hier zijn de eerste stappen die u moet ondernemen:

Eerste stappen:

 1. Veiligheid eerst: Voorkom elektrische schokken door elektrische apparaten uit de buurt van het lekkende gebied te houden. Als water in de buurt van stopcontacten of verlichtingsarmaturen lekt, schakel dan de stroom uit voor dat deel van het huis.
 2. Vang het water op: Plaats emmers of pannen onder de lekkage om verder wateropvang te voorkomen. Dit helpt ook om verdere schade aan meubels of vloeren te minimaliseren.
 3. Markeer het gebied: Plak een kleine markering of plakband op de plek waar het lekt. Dit helpt professionals later om de exacte locatie van de lekkage te identificeren.
 4. Ventileer het gebied: Open ramen en deuren om het gebied te ventileren en vochtige lucht naar buiten te laten stromen. Dit helpt bij het drogen en voorkomt de vorming van schimmel.

Vochtproblemen beperken

Terwijl u wacht op een professional om de lekkage te beoordelen en te repareren, zijn er enkele dingen die u kunt doen om de impact van vocht in uw huis te beperken:

 1. Verwijder water: Gebruik handdoeken en dweilen om zoveel mogelijk water op te nemen. Hoe minder vocht, hoe kleiner de kans op schimmelgroei.
 2. Gebruik een luchtontvochtiger: Als u er een heeft, zet dan een luchtontvochtiger aan in het getroffen gebied om overtollig vocht uit de lucht te halen.
 3. Inspecteer aangrenzende ruimtes: Water kan zich snel verspreiden, dus het is essentieel om aangrenzende ruimtes te inspecteren op tekenen van vocht of schade.
 4. Vermijd het gebruik van elektrische apparaten: Om veiligheidsredenen is het het beste om het gebruik van elektrische apparaten in of nabij het getroffen gebied te beperken totdat het probleem volledig is opgelost.

Door deze stappen te volgen, kunt u de impact van een daklekkage minimaliseren terwijl u wacht op een professionele beoordeling en reparatie.

Daklekkage reparatie kosten

Kosten van een daklekkage

Het ontdekken van een lekkage in uw dak kan stressvol zijn, niet alleen vanwege de potentiële schade aan uw huis, maar ook vanwege de financiële last die het met zich meebrengt. De kosten van het repareren van een daklekkage kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hier duiken we in de factoren die de kosten beïnvloeden en wat u gemiddeld kunt verwachten te betalen voor een daklekkagereparatie.

Factoren die de kosten beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de kosten van een daklekkage beïnvloeden:

 1. Omvang van de schade: Een kleine lekkage die vroegtijdig wordt opgemerkt, kan goedkoper zijn om te repareren dan een groot gebied dat al langere tijd lekt.
 2. Locatie van de lekkage: Lekkages die moeilijk bereikbaar zijn of zich op hogere, moeilijk bereikbare plaatsen bevinden, kunnen duurder zijn om te repareren vanwege de extra arbeid en uitrusting die nodig is.
 3. Type dakbedekking: Verschillende dakmaterialen hebben verschillende kosten. Een lek in een leien dak kan bijvoorbeeld duurder zijn om te repareren dan een lek in een bitumendak.
 4. Arbeidskosten: Afhankelijk van uw locatie en de beschikbaarheid van dakdekkers in uw regio, kunnen de arbeidskosten variëren.
 5. Extra werkzaamheden: Als er aanvullende schade is, zoals beschadigde isolatie of een aangetast houten frame, kunnen de kosten toenemen vanwege het extra materiaal en de arbeid die nodig is voor herstel.

Gemiddelde prijzen

Hoewel het moeilijk is om een exacte prijs te geven zonder een specifieke inspectie, zijn hier enkele gemiddelde prijzen voor daklekkagereparaties:

 1. Kleine lekkages: Reparaties voor kleine lekkages kunnen variëren van €100 tot €500, afhankelijk van de bovengenoemde factoren.
 2. Gemiddelde lekkages: Voor lekkages die meer werk vereisen maar geen grote schade hebben veroorzaakt, kunt u prijzen verwachten tussen de €500 en €1.500.
 3. Grote lekkages of uitgebreide schade: In gevallen waarbij grote delen van het dak moeten worden vervangen of wanneer er uitgebreide waterschade is, kunnen de kosten oplopen tot wel €2.000 tot €5.000 of zelfs meer.

Het is essentieel om een betrouwbare en ervaren dakdekker te raadplegen voor een nauwkeurige offerte. Het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor de goedkoopste optie, maar kwaliteit en vakmanschap zijn cruciaal om toekomstige problemen en verdere kosten te voorkomen.

Verzekeringen en daklekkages: Een verhelderend overzicht

Wanneer het ongeluk in een klein hoekje zit en uw dak begint te lekken, is een van de eerste vragen die waarschijnlijk in u opkomt: “Wordt dit gedekt door mijn verzekering?” Hier duiken we dieper in de complexe wereld van verzekeringen en hun relatie met daklekkages.

Is uw daklekkage verzekerd? Een belangrijke vraag

De meeste huiseigenaren hebben wel een vorm van verzekering voor hun eigendom, maar niet alle polissen dekken daklekkages. Over het algemeen wordt schade als gevolg van slijtage of achterstallig onderhoud niet gedekt. Echter, als de lekkage plotseling optreedt door bijvoorbeeld een storm of door vandalisme, dan is de kans groter dat uw verzekering tussenkomt

Lekkage en de rol van opstalverzekering

De opstalverzekering dekt schade aan alles wat ‘vastzit’ aan de woning, en dit omvat ook het dak. Als de lekkage veroorzaakt is door omstandigheden buiten uw controle, zoals hevige regenval of sneeuw, dan is de kans groot dat uw opstalverzekering de schade dekt. Het is wel belangrijk om uw polisvoorwaarden goed te lezen en te controleren of er specifieke uitsluitingen zijn.

Wat is precies de vergoeding bij een lekkage?

De vergoeding hangt af van de aard van de lekkage en de oorzaak. Verzekeringsmaatschappijen zullen kijken naar de oorsprong van de schade, de omvang, en of het te wijten was aan nalatigheid. Over het algemeen kunt u verwachten dat directe schade door bijvoorbeeld een storm wordt vergoed, maar indirecte schade (zoals een vermindering van de woningwaarde) is vaak uitgesloten.

Een lekkend dak: Een verborgen gebrek?

Een verborgen gebrek is een defect dat niet direct zichtbaar of kenbaar was op het moment van aankoop van een woning. Als een daklekkage wordt beschouwd als een verborgen gebrek, kan dit gevolgen hebben voor de verantwoordelijkheid van de verkoper. Het is daarom essentieel om een grondige inspectie van de woning uit te voeren voordat u tot aankoop overgaat, en eventuele problemen vast te leggen in de koopovereenkomst.

Wie inschakelen bij daklekkage?

Deskundige inschakelen: Haal de juiste hulp in huis

Een daklekkage kan voor veel onrust zorgen. Vooral als u niet zeker weet naar wie u moet uitreiken om het probleem op te lossen. Wie is de juiste deskundige voor uw situatie? En wat zijn de do’s en don’ts als het gaat om uw lekkende dak?

Een noodoproep: Wie te bellen bij een lekkend dak?

Wanneer uw dak lekt, is het belangrijk om snel te handelen. Maar wie is de juiste persoon om te bellen? Afhankelijk van de aard en locatie van de lekkage kunt u kiezen tussen verschillende experts. Als het een algemeen vochtprobleem betreft, kan een algemene klusjesman of een vochtexpert wellicht helpen. Echter, bij specifieke dakproblemen heeft u een specialist nodig.

Loodgieter of dakdekker: Wie heeft u nodig?

Hoewel zowel loodgieters als dakdekkers ervaring hebben met lekkages, verschillen hun expertisegebieden. Een loodgieter is ideaal voor problemen met waterleidingen en afvoersystemen. Aan de andere kant is een dakdekker gespecialiseerd in het repareren en vervangen van daken. Bij een daklekkage is het meestal raadzaam om direct contact op te nemen met een ervaren dakdekker.

Voetstappen op het dak: Kun je lopen op dakleer?

Dakleer, vaak gebruikt in platte daken, is redelijk bestand tegen gewicht, maar het is geen garantie dat het veilig is om erop te lopen. Het kan beschadigen onder scherpe objecten of bij veel gewicht. Als u zelf het dak op gaat, is het belangrijk om voorzichtig en bewust van uw stappen te zijn. Vermijd hakken of scherpe schoenen en verspreid uw gewicht zoveel mogelijk. Echter, voor veiligheidsredenen en om verdere schade te voorkomen, is het aan te raden om inspectie en reparaties over te laten aan professionals.

Conclusie: Navigeren door het complexe landschap van daklekkages

Daklekkages kunnen een bron van stress en onzekerheid zijn. Maar met de juiste kennis en hulp kunt u de schade beperken en de juiste stappen nemen om uw dak in optimale conditie terug te brengen.

Belangrijke takeaways:

 1. Snelle Actie: Bij het ontdekken van een lekkage is het cruciaal om zo snel mogelijk te handelen. Hoe eerder u ingrijpt, des te kleiner is de kans op verdere schade en kosten.
 2. Kies de Juiste Expert: Het onderscheid tussen loodgieter en dakdekker kan cruciaal zijn, afhankelijk van de aard van de lekkage. Schakel de juiste professional in voor het beste resultaat.
 3. Verzekeringen: Bekijk uw verzekeringspolis zorgvuldig. Niet alle daklekkages zijn gedekt, maar in veel gevallen kunt u een vergoeding krijgen, vooral als de lekkage het gevolg is van onvoorziene gebeurtenissen zoals een storm.
 4. Veiligheid Eerst: Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf het dak op te gaan en de schade te inspecteren, is dit niet altijd veilig. Laat inspecties en reparaties over aan de professionals.

Vervolgstappen:

 1. Inspecteer Regelmatig: Om toekomstige lekkages te voorkomen, is het verstandig om uw dak regelmatig te laten inspecteren, vooral na hevige regenval of stormen.
 2. Onderhoud: Periodiek onderhoud door een dakdekker kan de levensduur van uw dak verlengen en problemen vroegtijdig signaleren.
 3. Documentatie: Houd een logboek bij van alle reparaties, inspecties en werkzaamheden aan uw dak. Dit kan handig zijn voor verzekeringsclaims en voor toekomstige eigenaren van de woning.

Uiteindelijk is uw dak een van de belangrijkste beschermende elementen van uw huis. Door er goed voor te zorgen en de juiste beslissingen te nemen bij lekkages, zorgt u voor een veilige en droge woonomgeving voor uzelf en uw dierbaren.

leave a comment

× Hoe kunnen wij je helpen?