• Home
  • Schuurdak vervangen

Schuurdak vervangen

november 4, 2022 admin 0 Comments

Schuurdak vervangen

Een schuurdak vervangen is vaak een plat dak en kan met verschillende soorten dakbedekking worden bekleed. De meest voorkomende dakbedekking voor schuren zijn:

  1. Bitumen dakbedekking
  2. EPDM dakbedekking
  3. PVC dakbedekking
  4. Groendak

Wat kost het vervangen van een schuurdak?

Hieronder vind je een tabel met de soorten materialen voor dakbedekking die geschikt zijn voor platte daken. Het dak van een schuur telt een aantal vierkante meters wat de prijs voor het vervangen van een dakschuur goedkoper laat uitvallen dan een dak van een woning.

Dakbedekking voor plat dakGemiddelde kostprijs per m2 (incl. btw en plaatsing)Gemiddelde levensduur
1. Bitumen dakbedekking€30 – €7520 tot 30 jaar
2. EPDM dakbedekking€30 – €8035 tot 50 jaar
3. PVC dakbedekking€45 – €8025 tot 40 jaar
4. Groendak€45 – €20050 tot 100 jaar

1) Schuurdak vervangen met bitumen

Bitumen dakbedekkingen (roofing) worden erg veel toegepast op platte daken omdat ze lang meegaan. Daarnaast heeft bitumen geringe onderhoud nodig en heeft het een goede prijs-kwaliteitverhouding. Er zijn twee soorten bitumen: APP (Atactisch PolyPropyleen) en SBS (Styreen Butadieen Styreen). Het verschil is dat SBS bitumen voorzien zijn van een beschermende toplaag, APP bitumen niet.

De bitumen dakbedekking wordt met een brander aangebracht op een plat dak. Door de hitte wordt het vloeibaar en kan het goed hechten waardoor een dikke afdichting voor het dak ontstaat. Je kunt bitumen in verschillende kleuren vinden. De gemiddelde prijs voor een bitumen dakbedekking ligt rond de €30 – €75 per m2.

Schuurdak vervangen

2) Schuurdak vervangen met EPDM

Voor een plat dak wordt ook wel EPDM gebruikt. EPDM is een synthetisch rubber. Voor de productie van EPDM wordt er polymeren gebruikt die het rubber extra sterk en soepel maken. EPDM folie is geschikt als dakbedekking op platte daken, zoals bij schuren. Het heeft een lange levensduur en is sterk. Het is overigens ook UV-bestendig en heeft bijna geen onderhoud nodig. Daarnaast kan het ook tegen extreme weersomstandigheden.

De EPDM dakbedekking wordt koud verwerkt. Dat houdt in dat het niet met een brander wordt neergelegd, maar juist door middel van speciale lijm wordt bevestigd. De gemiddelde prijs voor een EPDM dakbedekking ligt rond de €30 – €80 per m2.

3) Schuurdak vervangen met PVC

De PVC dakbedekking is een kunststofsoort die zeer geschikt is voor het waterdicht afsluiten van platte en hellende daken. Net zoals een bitumen dak kun je een PVC dak in verschillende kleuren verkrijgen. De levensduur van een PVC dak is iets korter dan bij andere materialen. Met iets korter moet je niet denken aan 5 tot 10 jaar, maar aan ongeveer 20 jaar levensduur!

PVC dakbedekking is uiterst geschikt bij renovaties door het lichte gewicht. De PVC dakbedekking wordt middels lijm op de ondergrond van het dak gevestigd. PVC dakbedekking is ook wortelbestendig dus ook een optie om in combinatie met een glasvezelbewapeningslaag te gebruiken voor een groendak. De gemiddelde prijs voor een PVC dakbedekking ligt rond de €45 – €80 per m2.

4) Groendak op je schuurdak

Bij een groendak gaat het om een standaard dak wat aangepast is voor begroeiing met vegetatie. Op een groendak worden speciale begroeiing- en drainagelagen aangebracht waardoor beplanting goed kan groeien en het overtollige regenwater vlot afgevoerd kan worden. Een plat dak is er helemaal geschikt voor.

Het gaat bij de begroeiing om platensoorten die goed tegen vocht en droogte kunnen. Denk aan gras, mossen, kruiden en vetplanten. Door de beplanting is het dak beter beschermd tegen weersinvloeden en temperatuurverschillen. Bovendien werkt een groendak thermisch als akoestisch isolerend. De gemiddelde prijs voor een groendak dakbedekking ligt rond de €45 – €200 per m2.

Op zoek naar een dakdekker? Neem contact met ons op    leave a comment

    × Hoe kunnen wij je helpen?