• Home
  • Hoe soldeer je zink?

Hoe soldeer je zink?

september 28, 2022 admin 0 Comments

Hoe soldeer je zink?

Om succesvol zink aan elkaar te kunnen solderen, gaat onze voorkeur altijd uit naar solderen in de werkplaats. Indien dit niet mogelijk is, dan kan het eventueel op de bouwplaats.

Dus hoe soldeer je zink?

Nieuw & Oud zink

Zink dient altijd metaal-blank te zijn wanneer het gesoldeerd wordt. Nieuw zink is altijd metaal-blank. Bij oud zink zit vervuiling en een patinalaag, dit kan het beste er af geschraapt en/of geschuurd worden. Daarna breng je soldeervloeistof aan en soldeer je het net als nieuw zink.

De juiste apparatuur en benodigdheden

Gebruik bij het solderen van zink een soldeerbout met een gewicht van minimaal 500 gram, zoals de puntbout met pen. De werktemperatuur van de soldeerbout dient minimaal 250 ºCelsius te zijn. Tevens raden wij voor het beste resultaat een bout met een vlakke zool van minimaal 10-15 mm aan. Voor slecht bereikbare plaatsen kan je gebruik maken van een bout met een andere vorm. Let op: het gewicht dient minimaal 350 gram te zijn en de zool moet minimaal 5 mm breed zijn.

Soldeernaden

Voor verticale soldeernaden (bijvoorbeeld hwa-buizen, kopschotten en overige hulpstukken) dient de soldeernaad minimaal 4 mm te zijn. Voor horizontale en schuin lopende soldeernaden (bijvoorbeeld dakgoten en overlapnaden) dient de soldeernaad minimaal 10 mm te zijn.

soldeernaden

Solderen

Het zink dient met een overlapnaad aan elkaar gesoldeerd te worden. Boven de overlapping wordt het zink met een soldeerbout verwarmd tot de smelttemperatuur van het soldeer is bereikt. Wanneer je soldeer toevoegt, wordt deze in de naad gezogen en ontstaat een volledige doorvloeiing.

Let op: tijdens het solderen mag de soldeerbout niet van het zink worden genomen. Dit verhindert de warmteoverdracht. Het toevoegen van soldeer doe je aan de zijkant van de zool van de soldeerbout.

Contact ons voor hulp

Krijnen Dak & Zink werk kan jou helpen met alle werkzaamheden rondom dak en zinkwerk.

Vraag vrijblijvend een offerte op!

    leave a comment

    × Hoe kunnen wij je helpen?