• Home
 • EPDM dak voordelen: Waarom het een populaire keuze is
EPDM dakbedekking installatie

EPDM dak voordelen: Waarom het een populaire keuze is

december 8, 2023 admin 0 Comments

Inleiding tot EPDM Daken

EPDM Dak Voordelen

In de wereld van dakbedekkingen is er een materiaal dat zich onderscheidt vanwege zijn robuuste kenmerken en duurzame eigenschappen: EPDM. EPDM, een synthetisch rubber, heeft zich door de jaren heen bewezen als een betrouwbare, kosteneffectieve oplossing voor zowel residentiële als commerciële daken. Dit artikel duikt in de wereld van EPDM dakbedekking, waarbij we de unieke voordelen, zoals uitzonderlijke waterdichtheid en indrukwekkende levensduur, uitlichten.

Voor huiseigenaren en bedrijven die een duurzame, efficiënte en langdurige oplossing zoeken, biedt een EPDM dak een aantrekkelijke keuze. Het is niet alleen een praktische beslissing maar ook een milieuverantwoorde, dankzij de energiebesparende en milieuvriendelijke eigenschappen van het materiaal. In dit artikel verkennen we waarom EPDM dakbedekking steeds vaker wordt gekozen en hoe het een verschil kan maken voor uw dakproject.

lijst met EPDM dak voordelen

Wat is EPDM?

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, een type synthetisch rubber dat voornamelijk wordt gebruikt voor dakbedekking. Deze rubbersoort is ontwikkeld in de vroege jaren 60 en heeft sindsdien een prominente plaats verworven in de dakbedekkingsindustrie, vooral voor platte en licht hellende daken.

De unieke chemische structuur van EPDM maakt het extreem weerbestendig. Het materiaal is samengesteld uit een mix van ethyleen en propyleen, twee componenten die van nature bestand zijn tegen UV-straling, ozon, en extreme weersomstandigheden zoals hevige regen, sneeuw en zelfs hoge temperaturen. Dit maakt EPDM tot een ideaal materiaal voor dakbedekking, met name in klimaten die blootstaan aan zware weersinvloeden.

Een van de meest onderscheidende kenmerken van EPDM is de lange levensduur. Waar traditionele dakbedekkingsmaterialen na enkele decennia moeten worden vervangen, kan een goed geïnstalleerd en onderhouden EPDM-dak gemakkelijk tot 50 jaar of langer meegaan. Dit maakt het een zeer kosteneffectieve keuze op de lange termijn.

Daarnaast is EPDM geliefd vanwege zijn flexibiliteit en aanpasbaarheid. Het materiaal is verkrijgbaar in grote, naadloze vellen die op maat kunnen worden gesneden om perfect aan te sluiten bij de specifieke afmetingen en contouren van elk dak. Deze naadloze eigenschap draagt bij aan de uitstekende waterdichtheid van EPDM-daken, waardoor de kans op lekkages aanzienlijk wordt verkleind.

Milieuvriendelijkheid is een ander belangrijk voordeel van EPDM. Het materiaal is volledig recyclebaar aan het einde van zijn levenscyclus, waardoor het een duurzame keuze is voor milieubewuste consumenten en bedrijven. Bovendien draagt de reflecterende aard van witte EPDM bij aan een vermindering van de warmteopname, wat kan leiden tot lagere energiekosten voor gebouwen.

Samenvattend is EPDM een veelzijdig, duurzaam en kosteneffectief materiaal dat uitstekende prestaties levert als dakbedekking. Met zijn weerstand tegen de elementen, lange levensduur en milieuvriendelijke eigenschappen, is het geen verrassing dat EPDM een favoriete keuze is voor dakbedekking over de hele wereld.

Belangrijkste Voordelen van EPDM Dakbedekking

EPDM dakbedekking, met zijn unieke eigenschappen en voordelen, biedt een reeks van aantrekkelijke kenmerken die het tot een topkeuze maken voor zowel nieuwe daken als dakrenovaties. Hieronder worden de belangrijkste voordelen van EPDM dakbedekking gedetailleerd besproken:

 1. Uitmuntende Weer- en Waterbestendigheid: Een van de meest opmerkelijke kenmerken van EPDM is de superieure weerbestendigheid. Het materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals hevige regen, sneeuw, hoge temperaturen en UV-stralen. Deze eigenschap zorgt ervoor dat EPDM daken zeer effectief zijn in het voorkomen van lekkages, wat resulteert in een verhoogde bescherming tegen waterschade.
 2. Lange Levensduur en Duurzaamheid: EPDM dakbedekking staat bekend om zijn lange levensduur. Met de juiste installatie en onderhoud kan een EPDM dak tot wel 50 jaar meegaan. Deze duurzaamheid maakt het een kosteneffectieve oplossing op de lange termijn, aangezien de noodzaak voor frequente vervangingen of grote reparaties aanzienlijk wordt verminderd.
 3. Milieuvriendelijkheid: EPDM is een milieuvriendelijke keuze. Het materiaal is volledig recyclebaar aan het einde van zijn levensduur, wat betekent dat het niet bijdraagt aan de afvalberg. Daarnaast kan de reflecterende aard van witte EPDM helpen om de warmteopname te verminderen, wat leidt tot energiebesparingen en een verminderde ecologische voetafdruk.
 4. Eenvoudige en Veelzijdige Installatie: EPDM dakbedekking is relatief eenvoudig te installeren, wat de totale kosten en tijd die nodig is voor installatie kan verminderen. De flexibiliteit van het materiaal zorgt ervoor dat het geschikt is voor een verscheidenheid aan dakvormen en -groottes, wat EPDM tot een veelzijdige optie maakt voor verschillende soorten bouwprojecten.
 5. Lage Onderhoudskosten: In vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen vereist EPDM relatief weinig onderhoud. Regelmatige inspecties en kleine reparaties zijn vaak voldoende om een EPDM dak in optimale staat te houden, wat bijdraagt aan lagere langetermijnkosten.
 6. Kosten-efficiëntie: Hoewel de initiële kosten van EPDM dakbedekking concurrerend kunnen zijn, zijn de langetermijnkosten vaak lager dan die van andere dakbedekkingsmaterialen. De combinatie van duurzaamheid, lage onderhoudskosten en energiebesparingen maakt EPDM een economisch aantrekkelijke keuze.
 7. Hoge UV- en Ozonbestendigheid: EPDM is niet alleen bestand tegen extreme weersomstandigheden, maar biedt ook uitstekende bescherming tegen UV-straling en ozon. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het materiaal niet snel zal degraderen of barsten, wat bijdraagt aan de algehele duurzaamheid en levensduur.

Door deze voordelen is EPDM dakbedekking een ideale keuze voor zowel residentiële als commerciële daken, en biedt het een betrouwbare, langdurige en milieuvriendelijke oplossing voor uiteenlopende dakbehoeften.

energie-efficiëntie van EPDM

EPDM versus Andere Dakbedekkingsmaterialen

Wanneer het aankomt op de keuze van dakbedekkingsmaterialen, is het belangrijk om een vergelijking te maken tussen verschillende opties. Hieronder vergelijken we EPDM met enkele andere populaire dakbedekkingsmaterialen:

 1. EPDM versus Bitumen (Dakleer):
  • Duurzaamheid: EPDM overtreft bitumen in termen van duurzaamheid en levensduur. Terwijl EPDM tot 50 jaar kan meegaan, heeft bitumen een kortere levensverwachting.
  • Weerbestendigheid: EPDM is beter bestand tegen extreme weersomstandigheden en UV-straling dan bitumen, dat vatbaarder is voor scheuren en veroudering door blootstelling aan de zon.
  • Installatie: Bitumen vereist vaak een hitteproces voor installatie, terwijl EPDM kan worden geïnstalleerd met lijm of mechanische bevestigingen, wat het een veiligere en eenvoudigere optie maakt.
 2. EPDM versus PVC Dakbedekking:
  • Chemische Weerstand: PVC heeft een betere weerstand tegen chemische blootstelling dan EPDM. Dit kan relevant zijn in industriële omgevingen.
  • Flexibiliteit: EPDM biedt meer flexibiliteit bij lagere temperaturen vergeleken met PVC, wat kan leiden tot betere prestaties in koude klimaten.
  • Milieuvriendelijkheid: EPDM wordt beschouwd als milieuvriendelijker dan PVC, omdat het geen chloor bevat en volledig recyclebaar is aan het einde van zijn levenscyclus.
 3. EPDM versus Metalen Daken:
  • Warmte- en Geluidsisolatie: EPDM biedt betere isolatie tegen hitte en geluid in vergelijking met metalen daken, die geluid van regen en hagel kunnen versterken en meer warmte kunnen absorberen.
  • Kosten: Metalen daken zijn vaak duurder dan EPDM, zowel in initiële aanschaf als installatie.
  • Levensduur: Hoewel metalen daken een lange levensduur kunnen hebben, zijn ze gevoelig voor deuken en corrosie, terwijl EPDM een uniform uiterlijk behoudt zonder risico op roesten.
 4. EPDM versus Groendaken:
  • Waterretentie: Groendaken zijn superieur in het beheren van regenwater en het verbeteren van de biodiversiteit. EPDM kan echter worden gebruikt als onderlaag voor een groendak.
  • Onderhoud: Groendaken vereisen meer onderhoud dan EPDM-daken, waaronder bewatering en tuinieren.
  • Initiële Kosten: De kosten voor het aanleggen van een groendak zijn over het algemeen hoger dan die van een EPDM dak.

In conclusie biedt EPDM een sterke balans tussen duurzaamheid, kosten, onderhoudsgemak en milieuvoordelen, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor een breed scala aan daktoepassingen. De keuze voor een dakbedekkingsmateriaal hangt echter af van specifieke behoeften, budget, klimaat en persoonlijke voorkeuren.

Onderhoud van EPDM Daken

Hoewel EPDM daken bekend staan om hun duurzaamheid en lange levensduur, is regelmatig onderhoud essentieel om deze kwaliteiten te behouden en te zorgen voor een optimale prestatie van het dak door de jaren heen. Hieronder vindt u enkele belangrijke onderhoudstips voor EPDM daken:

 1. Regelmatige Inspecties: Voer minstens twee keer per jaar, en na elke grote storm, een grondige inspectie van het dak uit. Kijk naar tekenen van slijtage, scheuren, losse naden of andere beschadigingen. Een snelle identificatie en reparatie van kleine problemen kan grotere, kostbare reparaties in de toekomst voorkomen.
 2. Reinigen van het Dakoppervlak: EPDM daken moeten schoongemaakt worden om de ophoping van vuil, bladeren en ander puin te voorkomen. Een zachte bezem of bladblazer kan worden gebruikt om los vuil te verwijderen. Voor hardnekkige vlekken kan een milde zeepoplossing met een zachte borstel worden gebruikt.
 3. Controle van Afvoersystemen: Zorg ervoor dat goten en afvoeren vrij zijn van verstoppingen. Een goede waterafvoer is cruciaal om waterophoping en mogelijke lekkages te voorkomen.
 4. Reparatie van Kleine Beschadigingen: Kleine scheurtjes of gaatjes in het EPDM kunnen meestal eenvoudig gerepareerd worden met speciale EPDM reparatiekits. Het is belangrijk om deze reparaties tijdig uit te voeren om verdere schade te voorkomen.
 5. Toezicht op Vegetatie: Als er bomen in de buurt van het gebouw zijn, houd dan takken bijgesneden om te voorkomen dat ze het dakoppervlak beschadigen. Overmatige schaduw van bomen kan ook de groei van mos en algen bevorderen, wat het dakmateriaal kan aantasten.
 6. Inspectie van Dakdoorvoeren en Randafwerkingen: Controleer regelmatig de staat van dakdoorvoeren, zoals ventilatiepijpen, en de randafwerkingen. Deze gebieden zijn vatbaar voor lekkages en moeten goed worden onderhouden.
 7. Vermijd Scherpe Voorwerpen en Zware Lasten: EPDM is veerkrachtig, maar scherpe voorwerpen en zware lasten kunnen het materiaal beschadigen. Wees voorzichtig met gereedschap en apparatuur op het dak en vermijd het plaatsen van zware voorwerpen.
 8. Professioneel Onderhoud: Overweeg om een professional in te schakelen voor een jaarlijkse inspectie en onderhoud. Een ervaren dakdekker kan potentiële problemen snel identificeren en aanpakken, wat de levensduur van uw EPDM dak kan verlengen.

Door deze onderhoudstips te volgen, kunt u de levensduur van uw EPDM dak maximaliseren en genieten van de vele voordelen die het te bieden heeft. Regelmatig en zorgvuldig onderhoud is de sleutel tot het behoud van de integriteit en functionaliteit van uw EPDM dakbedekking.

EPDM dakbedekking lange levensduur en kostenbesparing

Conclusie: Waarom Kiezen voor een EPDM Dak

De keuze voor EPDM als dakbedekkingsmateriaal is een slimme beslissing voor zowel de korte als de lange termijn. Deze synthetische rubberen dakbedekking combineert duurzaamheid, kosteneffectiviteit en milieuvriendelijkheid op een manier die weinig andere materialen kunnen evenaren. Hier zijn de kernpunten die EPDM tot een uitstekende keuze maken:

 1. Langdurige Duurzaamheid: EPDM daken zijn ontworpen om lang mee te gaan, vaak tot 50 jaar of meer. Deze levensduur vermindert de noodzaak voor frequente vervangingen, waardoor het een economisch verstandige keuze is.
 2. Uitstekende Weerbestendigheid: EPDM weerstaat effectief extreme weersomstandigheden zoals zware regenval, sneeuw, hoge temperaturen en UV-straling. Deze weerbestendigheid garandeert een betrouwbare bescherming voor het gebouw eronder, ongeacht de klimatologische uitdagingen.
 3. Milieuvriendelijke Keuze: Het materiaal is volledig recyclebaar, wat bijdraagt aan de vermindering van de ecologische voetafdruk. De mogelijkheid om het energieverbruik te verlagen door de reflecterende eigenschappen van witte EPDM versterkt zijn positie als een groene dakbedekkingsoptie.
 4. Eenvoudige en Veelzijdige Installatie: De flexibiliteit en het lichte gewicht van EPDM vergemakkelijken de installatie, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan dakontwerpen en -formaten.
 5. Lage Onderhoudskosten: EPDM vereist minder onderhoud in vergelijking met veel traditionele dakmaterialen, waardoor de jaarlijkse onderhoudskosten lager zijn en de totale eigendomskosten over de levensduur van het dak worden verminderd.
 6. Kosten-Efficiëntie: Hoewel de initiële kosten concurrerend zijn, biedt de lange levensduur en lage onderhoudsvereisten van EPDM een uitstekende return on investment.
 7. Veelzijdigheid in Toepassingen: EPDM kan worden toegepast op zowel residentiële als commerciële gebouwen, en is geschikt voor zowel nieuwe installaties als dakrenovaties.

Samenvattend is een EPDM dak een uitstekende investering voor diegenen die op zoek zijn naar een duurzame, kosteneffectieve en milieuvriendelijke dakoplossing. Het combineert hoogwaardige prestaties met een lage impact op het milieu en is geschikt voor een breed scala aan bouwprojecten. Door te kiezen voor EPDM, kiest u voor een toekomstbestendige, betrouwbare en economisch verantwoorde dakbedekkingsoptie.

leave a comment

× Hoe kunnen wij je helpen?