• Home
 • Alles Wat Je Moet Weten Over Dakbedekking: Types, Kosten en Veelgestelde Vragen
Verschillende soorten dakbedekking

Alles Wat Je Moet Weten Over Dakbedekking: Types, Kosten en Veelgestelde Vragen

augustus 15, 2023 admin 0 Comments

Inhoudsopgave:

 1. Inleiding: Het belang van de juiste dakbedekking
 2. Overzicht van verschillende soorten dakbedekking
 3. Kostenanalyse: Wat zijn de goedkoopste dakbedekkingsopties?
 4. Dakleer versus bitumen: De kernverschillen
 5. De strijd van materialen: EPDM tegenover bitumen en PVC
 6. De voors en tegens van PVC als dakbedekking
 7. Veelgestelde vragen over dakbedekking
 8. Conclusie: Het kiezen van de juiste dakbedekking voor jouw situatie.

Inleiding: Het belang van de juiste dakbedekking

Het dak boven je hoofd. Een uitdrukking die veiligheid, bescherming en geborgenheid symboliseert. Maar wat als de letterlijke invulling hiervan – de dakbedekking – niet voldoende is? De juiste dakbedekking kiezen is cruciaal. Niet alleen omdat het uw huis beschermt tegen externe elementen zoals regen, sneeuw, wind en hitte, maar ook omdat het een grote rol speelt in de energie-efficiëntie van uw woning en de algehele esthetiek beïnvloedt. Daarnaast kan de keuze voor bepaalde materialen een verschil maken in onderhoud, kosten op lange termijn en duurzaamheid. Met zoveel opties en factoren om te overwegen, waar moet je beginnen?

Overzicht van verschillende soorten dakbedekking

Wanneer het aankomt op het selecteren van de juiste dakbedekking, is het handig om te weten welke opties beschikbaar zijn. Hier is een kort overzicht:

 1. Bitumen: Traditioneel gebruikt voor platte daken, staat bekend om zijn waterdichtheid en duurzaamheid. Vaak verward met dakleer, maar er zijn subtiele verschillen.
 2. EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer): Een synthetisch rubbermateriaal, ook vaak gekozen voor platte daken. Het is UV-bestendig, flexibel en heeft een lange levensduur.
 3. PVC (Polyvinylchloride): Een type kunststof dakbedekking dat lichtgewicht is en uitstekende waterdichte eigenschappen heeft. Het wordt vaak gekozen vanwege zijn reflecterende eigenschappen, die kunnen helpen bij het verminderen van energiekosten.
 4. Dakleer: Een soort dakbedekking die bestaat uit een drager (van bijvoorbeeld glasvlies of polyester) die aan beide kanten is afgewerkt met bitumen.
 5. Dakpannen: Traditioneel gemaakt van klei, maar ook beschikbaar in beton of metaal. Ze zijn duurzaam, brandbestendig en verkrijgbaar in diverse stijlen en kleuren.
 6. Metalen daken: Bestaande uit materialen zoals koper, zink, aluminium of staal. Ze zijn duurzaam, reflecteren zonlicht en kunnen bijdragen aan energie-efficiëntie.
 7. Groendaken: Een innovatieve keuze waarbij het dak wordt bedekt met beplanting. Het biedt natuurlijke isolatie, vermindert waterafvoer en kan bijdragen aan biodiversiteit.

Bij het kiezen van een dakbedekking is het belangrijk om niet alleen naar de initiële kosten te kijken, maar ook naar factoren zoals duurzaamheid, onderhoud en hoe het materiaal zich gedraagt onder de specifieke weersomstandigheden in uw regio. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, en in de volgende secties zullen we deze dieper onderzoeken.

Kostenanalyse: Wat zijn de goedkoopste dakbedekkingsopties?

Bij het kiezen van dakbedekking spelen de kosten een belangrijke rol. Maar wat zijn nu echt de voordeligste opties? Laten we een vergelijking maken:

 1. Bitumen: Een van de meest gekozen opties voor platte daken. De initiële kosten van bitumen liggen relatief laag. Echter, als je rekening houdt met de levensduur en het periodiek onderhoud, kunnen de totale kosten over de jaren oplopen.
 2. Dakleer: Hoewel dakleer vaak in dezelfde categorie als bitumen wordt geplaatst, zijn de kosten ervan vaak nog iets lager. Dit maakt het een populaire keuze voor budgetbewuste huiseigenaren.
 3. EPDM: Ondanks dat de initiële kosten van EPDM hoger kunnen liggen dan die van bitumen of dakleer, wordt dit vaak gecompenseerd door de langere levensduur en het minimale onderhoud.
 4. PVC: De kosten van PVC-dakbedekking liggen gemiddeld genomen tussen bitumen en EPDM in. De levensduur is vergelijkbaar met EPDM, maar het vereist iets meer onderhoud.
 5. Dakpannen en Metalen daken: Deze opties zijn vaak duurder in de initiële aanschaf maar hebben een aanzienlijk langere levensduur, wat de hogere kosten op termijn kan rechtvaardigen.

Conclusie: Hoewel dakleer en bitumen vaak als de goedkoopste opties worden beschouwd, is het essentieel om verder te kijken dan alleen de aanschafprijs. Factoren zoals levensduur, onderhoudskosten en energie-efficiëntie spelen ook een grote rol in de totale kosten over de jaren.

Dakleer versus bitumen: De kernverschillen

De termen “dakleer” en “bitumen” worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn wel degelijk verschillen:

 1. Samenstelling: Dakleer is een type dakbedekking dat bestaat uit een drager (bijvoorbeeld van glasvlies of polyester) die aan beide kanten is gecoat met bitumen. Bitumen daarentegen is een ruw materiaal dat wordt gebruikt om verschillende soorten dakbedekkingen te maken, waaronder dus ook dakleer.
 2. Flexibiliteit: Dakleer, dankzij zijn composietstructuur, heeft over het algemeen een grotere flexibiliteit dan pure bitumen dakbedekking.
 3. Duurzaamheid: Beide materialen zijn zeer duurzaam en waterdicht, maar de levensduur kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van de installatie en het onderhoud.
 4. Toepassing: Hoewel zowel dakleer als bitumen voornamelijk worden gebruikt voor platte daken, kan dakleer soms ook op licht hellende daken worden toegepast.
 5. Kosten: Zoals eerder genoemd, ligt de prijs van dakleer over het algemeen iets lager dan pure bitumen dakbedekking.

Bij het kiezen tussen dakleer en bitumen is het belangrijk om te overwegen welk materiaal het beste past bij de specifieke behoeften van uw dak en budget. Elk heeft zijn eigen set voordelen en uitdagingen.

De strijd van materialen: EPDM tegenover bitumen en PVC

Bij de keuze van dakbedekking voor platte daken zijn EPDM, bitumen en PVC drie prominente opties. Elk materiaal heeft unieke eigenschappen en voordelen. Laten we deze materialen eens naast elkaar leggen:

 1. EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer):
  • Voordelen:
   • UV-bestendig, wat betekent dat het niet snel zal verouderen onder blootstelling aan zonlicht.
   • Zeer flexibel, wat handig is bij temperatuurschommelingen.
   • Heeft een langere levensduur, soms tot wel 40 jaar of meer.
   • Milieuvriendelijk en kan worden gerecycled.
  • Nadelen:
   • Duurder in initiële aanschaf vergeleken met bitumen.
   • Kan gevoelig zijn voor bepaalde chemicaliën en oliën.
 2. Bitumen:
  • Voordelen:
   • Bewezen trackrecord en is al jarenlang een standaard keuze.
   • Waterdicht en duurzaam.
   • Kan worden gemodificeerd om flexibiliteit en UV-weerstand te verbeteren.
  • Nadelen:
   • Heeft een kortere levensduur dan EPDM, meestal tussen de 20 en 30 jaar.
   • Niet zo milieuvriendelijk als EPDM.
   • Kan bij hoge temperaturen zacht worden en bij koude temperaturen broos.
 3. PVC (Polyvinylchloride):
  • Voordelen:
   • Lichtgewicht, wat minder druk op de dakconstructie geeft.
   • Reflecterende eigenschappen kunnen helpen bij het verminderen van energiekosten.
   • Bestand tegen chemicaliën.
  • Nadelen:
   • Kan in de loop van de tijd broos worden, vooral bij blootstelling aan veel zonlicht.
   • De levensduur is korter in vergelijking met EPDM, vaak rond de 20 jaar.
   • Reparaties kunnen complexer zijn vergeleken met bitumen of EPDM.
Levensduur van verschillende dakmaterialen

De voors en tegens van PVC als dakbedekking

PVC-dakbedekking heeft zich in de loop der jaren gevestigd als een populaire keuze voor veel gebouwen. Maar net als elk ander materiaal, heeft het zowel voordelen als nadelen:

Voordelen:

 1. Lange levensduur: Met goed onderhoud kan een PVC-dak tussen de 20 en 30 jaar meegaan.
 2. Chemische weerstand: PVC is bestand tegen vele chemicaliën, waardoor het een goede keuze is voor daken waarop dergelijke stoffen kunnen lekken.
 3. Brandbestendigheid: PVC is moeilijk ontvlambaar en kan bijdragen aan de brandveiligheid van een gebouw.
 4. Waterdichtheid: PVC is een uitstekend waterdicht materiaal, wat essentieel is voor dakbedekking.

Nadelen:

 1. Milieukwesties: Bij de productie van PVC komen bepaalde chemicaliën vrij die als schadelijk kunnen worden beschouwd.
 2. Kan broos worden: Na vele jaren, vooral in klimaten met veel zonlicht, kan PVC broos worden en barsten.
 3. Kosten: PVC kan duurder zijn dan andere dakbedekkingsopties, zoals bitumen.
 4. Reparaties: Hoewel PVC duurzaam is, kunnen reparaties complexer zijn en specifieke kennis vereisen.

Bij het overwegen van PVC als dakbedekkingsoptie is het belangrijk om deze factoren te wegen tegen uw specifieke behoeften, budget en het klimaat van uw regio.

Veelgestelde vragen over dakbedekking

 1. Wat voor soorten dakbedekking zijn er? Er zijn verschillende soorten dakbedekking, waaronder asfalt shingles, leien, metalen daken, houten shakes, EPDM, bitumen, PVC en groene daken.
 2. Wat is het verschil tussen dakleer en bitumen? Hoewel de termen soms door elkaar worden gebruikt, verwijst dakleer over het algemeen naar traditioneel dakbedekkingsmateriaal, terwijl bitumen een teerachtige substantie is die wordt gebruikt om dakleer waterdicht te maken.
 3. Is bitumen goedkoper dan EPDM? In veel gevallen is bitumen goedkoper in initiële aanschaf dan EPDM. Echter, gezien de levensduur en de totale onderhoudskosten kan EPDM op de lange termijn kosteneffectiever zijn.
 4. Is bitumen waterdicht? Ja, bitumen is van nature waterdicht en wordt vaak gebruikt als waterdichte laag in verschillende soorten dakbedekking.
 5. Wat is duurder, PVC of bitumen? Over het algemeen is PVC dakbedekking duurder dan bitumen, zowel qua materiaalkosten als installatiekosten.
 6. Wat is het nadeel van PVC? Hoewel PVC vele voordelen biedt, zoals lichtgewicht en chemische weerstand, kan het in de loop van de tijd broos worden, vooral bij blootstelling aan veel zonlicht. Het kan ook duurder zijn dan andere opties en is niet zo milieuvriendelijk in productie en verwijdering.
 7. Wat is duurder, EPDM of bitumen? EPDM is over het algemeen duurder in initiële aanschaf dan bitumen. Echter, als je rekening houdt met de levensduur en minder onderhoudskosten, kan het op de lange termijn een kosteneffectievere keuze zijn.
 8. Kun je over oude dakbedekking heen leggen? In sommige gevallen kan een nieuwe laag dakbedekking over de oude worden gelegd, maar dit hangt af van de huidige staat van het dak en het type materiaal dat wordt gebruikt. Het is essentieel om professioneel advies in te winnen voordat je deze beslissing neemt.

Conclusie: Het kiezen van de juiste dakbedekking voor jouw situatie

Dakbedekking is een cruciaal aspect van elk gebouw, dat bescherming biedt tegen weersinvloeden en bijdraagt aan de algehele esthetiek van het huis. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en prijspunten. Het is belangrijk om een dakbedekking te kiezen die past bij het klimaat van de regio, het budget en de gewenste uitstraling van het gebouw. Of je nu kiest voor de duurzaamheid van EPDM, de bewezen betrouwbaarheid van bitumen, of de lichtgewicht voordelen van PVC, zorg ervoor dat je de tijd neemt om je opties te onderzoeken en een weloverwogen beslissing te nemen. Met de juiste keuze zul je jarenlang genieten van een betrouwbaar en mooi dak boven je hoofd.

leave a comment

× Hoe kunnen wij je helpen?