• Home
 • Bitumen dakbedekking: De voor- en nadelen op een rij
Installatie van bitumen op platte daken

Bitumen dakbedekking: De voor- en nadelen op een rij

november 27, 2023 admin 0 Comments


Inleiding

Bij de keuze van het juiste materiaal voor uw dakbedekking komt heel wat kijken, vooral als het gaat om platte daken. Bitumen dakbedekking, een van de meest gebruikte materialen voor dit type dak, staat bekend om zijn veelzijdigheid en duurzaamheid. Maar zoals elk materiaal, heeft ook bitumen zijn eigen reeks voor- en nadelen.

In dit artikel nemen we bitumen dakbedekking onder de loep. We verkennen wat bitumen dakbedekking precies is, en zetten de voordelen en nadelen ervan op een rij. Deze informatie helpt u om een weloverwogen keuze te maken of bitumen de juiste optie is voor uw dak. Of u nu een nieuw dak overweegt of een bestaand dak wilt renoveren, het begrijpen van de eigenschappen van bitumen kan u helpen bij het maken van een beslissing die past bij uw behoeften en budget.

Van de waterbestendigheid en kosten-efficiëntie tot de milieu-impact en onderhoudsbehoeften, we behandelen alles wat u moet weten over bitumen dakbedekking. Laten we beginnen met een diepgaande blik op dit veelgebruikte dakbedekkingsmateriaal.

Wat is Bitumen Dakbedekking?

Bitumen dakbedekking, ook bekend als dakleer of roofing, is een populaire keuze voor het bedekken van platte of licht hellende daken. Dit type dakbedekking bestaat uit bitumen, een donkere, stroperige vorm van aardolie die zowel waterdicht als duurzaam is. Laten we eens dieper ingaan op de samenstelling en eigenschappen van bitumen dakbedekking.

Samenstelling

 • Basis van Aardolie: Bitumen wordt verkregen uit de destillatie van ruwe aardolie. Het is een hydrofobe (waterafstotende) substantie die bij uitstek geschikt is voor dakbedekking.
 • Versterking: Voor extra sterkte en stabiliteit wordt het bitumen vaak gemengd met andere materialen, zoals glasvezel of polyester. Deze versterking maakt het materiaal scheurresistent en duurzamer.

Types Bitumen Dakbedekking

 • SBS (Styreen-Butadieen-Styreen): Dit type bitumen wordt flexibeler en elastischer gemaakt door de toevoeging van rubber. Het is beter bestand tegen temperatuurschommelingen en mechanische belasting.
 • APP (Atactisch Polypropyleen): APP bitumen wordt gemodificeerd met kunststof, wat resulteert in een hogere UV-bestendigheid en een langere levensduur.

Installatiemethoden

 • Branden: Traditioneel wordt bitumen dakbedekking aangebracht door de rollen te verwarmen met een brander, waardoor het bitumen smelt en een waterdichte laag vormt.
 • Koud Plakken: Er zijn ook zelfklevende bitumenrollen beschikbaar die zonder verhitting kunnen worden aangebracht.

Gebruik

 • Platte en Licht Hellende Daken: Bitumen is bijzonder geschikt voor platte daken of daken met een lichte helling, waar waterdichtheid van groot belang is.
 • Renovatie en Nieuwbouw: Het wordt zowel gebruikt voor nieuwe daken als voor het renoveren van bestaande dakbedekkingen.

Eigenschappen

 • Waterdicht: Bitumen is zeer waterbestendig, wat het een uitstekende keuze maakt voor bescherming tegen regen en vocht.
 • Duurzaam: Het is een sterk en duurzaam materiaal dat, mits goed onderhouden, jarenlang mee kan gaan.

Bitumen dakbedekking staat bekend om zijn betrouwbaarheid en doeltreffendheid in het beschermen van gebouwen tegen de elementen. Dankzij de verschillende samenstellingen en installatiemethoden kan het worden aangepast aan diverse behoeften en voorkeuren.

Onderhoudstips voor bitumen dakbedekking

Voordelen van Bitumen Dakbedekking

Bitumen dakbedekking, ook wel bekend als bitumineuze dakbedekking, is een veelgebruikte keuze voor platte daken en biedt verschillende voordelen. Deze voordelen maken het een aantrekkelijke optie voor zowel nieuwe installaties als dakrenovaties. Hieronder belichten we de belangrijkste voordelen van bitumen als dakbedekkingsmateriaal.

Duurzaamheid

 • Lange Levensduur: Bitumen dakbedekking staat bekend om zijn lange levensduur. Met juist onderhoud kan een bitumen dak tientallen jaren meegaan.
 • Weerbestendig: Het materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals sterke wind, zware regen en zelfs sneeuw.

Waterbestendigheid

 • Uitstekende Waterdichtheid: Bitumen is van nature waterdicht, wat zorgt voor een effectieve bescherming tegen lekkages en waterinfiltratie.
 • Bescherming tegen Vochtschade: Deze eigenschap maakt bitumen dakbedekking bijzonder geschikt voor klimaten met veel neerslag.

Kosten-efficiëntie

 • Betaalbaarheid: In vergelijking met sommige andere dakbedekkingsmaterialen is bitumen relatief voordelig, zowel in aanschaf als installatie.
 • Kostenbesparend op Lange Termijn: Door de duurzaamheid en lage onderhoudsvereisten kan bitumen dakbedekking op lange termijn kostenbesparend zijn.

Eenvoud van Installatie

 • Flexibele Installatieopties: Bitumen dakbedekking kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd, waaronder het populaire branden en koud kleven.
 • Snelle Installatie: De installatieprocessen zijn relatief eenvoudig en snel, wat de arbeidskosten kan verlagen.

Onderhoudsgemak

 • Eenvoudig te Repareren: Beschadigingen aan een bitumen dak zijn relatief eenvoudig te repareren, vaak zonder dat het hele dak vervangen hoeft te worden.
 • Onderhoudsvriendelijk: Regelmatige inspectie en basis onderhoud volstaan meestal om een bitumen dak in goede staat te houden.

Veelzijdigheid

 • Aanpasbaarheid: Bitumen dakbedekking kan worden aangepast aan verschillende dakvormen en -stijlen, waardoor het een veelzijdige optie is voor diverse bouwprojecten.

Bitumen dakbedekking biedt een uitstekende combinatie van duurzaamheid, waterbestendigheid, kostenefficiëntie, eenvoudige installatie, en onderhoudsgemak. Deze eigenschappen maken het een populaire keuze voor platte daken in zowel residentiële als commerciële toepassingen.

Nadelen van Bitumen Dakbedekking

Hoewel bitumen dakbedekking veel voordelen biedt, zoals besproken in het vorige gedeelte, is het ook belangrijk om de mogelijke nadelen te overwegen. Deze nadelen kunnen invloed hebben op de beslissing of bitumen de juiste keuze is voor uw specifieke situatie.

Gevoeligheid voor Temperatuurschommelingen

 • Krimp en Uitzetting: Bitumen kan gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen, wat kan leiden tot uitzetting en krimp. Dit kan op de lange termijn de integriteit van het dak aantasten.
 • Zachte Consistentie bij Hoge Temperaturen: Bij hoge temperaturen kan bitumen zachter worden, wat kan leiden tot grotere slijtage, vooral op plaatsen waar veel gelopen wordt.

Onderhoudsbehoeften

 • Regelmatig Onderhoud Vereist: Hoewel bitumen dakbedekking duurzaam is, vereist het regelmatig onderhoud om zijn levensduur te maximaliseren. Dit kan onder meer het schoonmaken van het dakoppervlak en het repareren van kleine scheurtjes of blazen omvatten.
 • Gevoeligheid voor UV-Straling: Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan leiden tot versnelde veroudering en afbraak van bitumen dakbedekking.

Milieu-impact

 • Niet de Meest Milieuvriendelijke Optie: Bitumen wordt geproduceerd uit aardolie, wat vragen oproept over de ecologische voetafdruk. Bovendien is het niet altijd gemakkelijk recyclebaar.
 • Potentiële Emissies tijdens Installatie: De installatie van sommige soorten bitumen dakbedekking, zoals het branden, kan schadelijke emissies vrijgeven.

Esthetische Beperkingen

 • Beperkte Ontwerpopties: Bitumen dakbedekking biedt niet dezelfde verscheidenheid aan kleuren en stijlen als sommige andere dakmaterialen, wat een nadeel kan zijn voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een specifieke esthetiek.

Installatierisico’s

 • Brandgevaar bij Installatie: De traditionele methode van het aanbrengen van bitumen dakbedekking met een brander brengt een inherent brandrisico met zich mee, wat extra voorzichtigheid en veiligheidsmaatregelen vereist.

Bij het kiezen van bitumen als dakbedekkingsmateriaal is het belangrijk om deze nadelen af te wegen tegen de voordelen. Afhankelijk van uw locatie, klimaat, milieuoverwegingen en esthetische voorkeuren, kan een ander materiaal wellicht beter aan uw behoeften voldoen.

Materiaalkeuze voor een bitumen dak

Bitumen voor Platte Daken: Waarom het Populair is

Bitumen dakbedekking is een veelgekozen optie voor platte daken. Deze populariteit is te danken aan een aantal specifieke kenmerken en voordelen die bitumen biedt voor dit type dakconstructie. Hieronder bespreken we waarom bitumen vaak de voorkeur geniet voor platte daken.

Uitstekende Waterdichtheid

 • Natuurlijke Waterbestendigheid: Bitumen is van nature waterdicht, wat essentieel is voor platte daken waar water makkelijker kan blijven staan.
 • Bescherming tegen Lekkages: Deze eigenschap zorgt ervoor dat bitumen daken uitstekend beschermen tegen lekkages, een veelvoorkomend probleem bij platte daken.

Flexibiliteit en Duurzaamheid

 • Aanpasbaar aan Temperatuurveranderingen: Bitumen is flexibel en kan goed omgaan met temperatuurveranderingen, een belangrijke eigenschap voor platte daken die vaak aan extreme weersomstandigheden worden blootgesteld.
 • Lange Levensduur: Wanneer correct geïnstalleerd en onderhouden, kan een bitumen dak een lange levensduur hebben, wat het een kosteneffectieve oplossing maakt.

Gemak van Installatie en Onderhoud

 • Eenvoudige Installatie: Bitumen rollen zijn relatief eenvoudig te installeren, en moderne zelfklevende systemen verminderen de complexiteit en risico’s die gepaard gaan met traditionele brandmethoden.
 • Onderhoudsvriendelijk: Eventuele beschadigingen of slijtage aan een bitumen dak zijn meestal gemakkelijk te herstellen.

Kostenefficiëntie

 • Betaalbaarheid: Bitumen dakbedekking is een van de meer budgetvriendelijke opties voor platte daken, zowel in termen van initiële installatiekosten als onderhoud.
 • Energie-efficiëntie: Sommige soorten bitumen dakbedekking kunnen bijdragen aan de energie-efficiëntie van het gebouw, wat leidt tot lagere verwarmings- en koelingskosten.

Veelzijdigheid

 • Geschikt voor Diverse Toepassingen: Bitumen kan worden toegepast op zowel grote commerciële gebouwen als kleinere residentiële structuren.
 • Compatibiliteit met Diverse Isolatiematerialen: Bitumen dakbedekking kan goed gecombineerd worden met verschillende soorten isolatiematerialen, wat essentieel is voor het behoud van een constant binnenklimaat.

De combinatie van waterdichtheid, flexibiliteit, duurzaamheid, kostenefficiëntie en gemak van installatie en onderhoud maakt bitumen een populaire keuze voor platte daken. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat bitumen dakbedekking een betrouwbare en veelzijdige oplossing is voor zowel nieuwe installaties als dakrenovaties.

Factoren om te Overwegen bij Materiaalkeuze voor Dakbedekking

De keuze van het materiaal voor uw dakbedekking is een belangrijke beslissing die een langdurige impact heeft op de bescherming, uitstraling, en waarde van uw woning. Hier zijn enkele cruciale factoren die u moet overwegen bij het kiezen van het juiste dakbedekkingsmateriaal.

Klimaat en Weersomstandigheden

 • Weerbestendigheid: Kies materiaal dat goed bestand is tegen de specifieke weersomstandigheden in uw regio, zoals extreme hitte, kou, wind, regen, of sneeuw.
 • Duurzaamheid bij Klimaatveranderingen: Overweeg hoe verschillende materialen reageren op temperatuurschommelingen en vochtigheid.

Levensduur en Duurzaamheid

 • Levensverwachting: Sommige materialen, zoals leisteen en metaal, hebben een langere levensduur dan bijvoorbeeld asfaltshingles.
 • Onderhoudsvereisten: Beoordeel hoeveel onderhoud en reparatie elk materiaaltype vereist gedurende zijn levensduur.

Budget en Kosten

 • Initiële Installatiekosten: Sommige dakmaterialen kunnen duurder zijn in aanschaf en installatie, maar kunnen op lange termijn kosteneffectiever zijn vanwege hun duurzaamheid.
 • Onderhouds- en Vervangingskosten: Overweeg de totale kosten over de levensduur van het dak, inclusief onderhoud en eventuele vervangingen.

Esthetiek en Stijl

 • Uiterlijk: Het materiaal moet passen bij de architecturale stijl van uw huis en uw persoonlijke esthetische voorkeuren.
 • Kleur en Textuur: Verschillende materialen bieden verschillende kleuren en texturen die de algehele uitstraling van uw huis kunnen beïnvloeden.

Milieu-impact

 • Ecologische Voetafdruk: Overweeg de milieuvriendelijkheid van het materiaal, inclusief de recyclebaarheid en de productiemethode.
 • Energie-efficiëntie: Sommige dakmaterialen bieden betere isolatie en kunnen helpen bij het verlagen van energiekosten.

Gewicht en Draagkracht van het Dak

 • Structuurvereisten: Zorg ervoor dat uw dakconstructie het gewicht van het gekozen materiaal kan ondersteunen, vooral als u kiest voor zwaardere opties zoals tegels of leisteen.

Lokale Bouwvoorschriften en Beperkingen

 • Regelgeving: Controleer of er lokale bouwvoorschriften of beperkingen zijn die uw keuze kunnen beïnvloeden, zoals brandveiligheidsnormen of historische wijkvoorschriften.

Toegankelijkheid en Installatie

 • Installatiecomplexiteit: Sommige dakbedekkingsmaterialen vereisen gespecialiseerde installatietechnieken, wat de installatiekosten en -tijd kan beïnvloeden.

De keuze van het juiste dakbedekkingsmateriaal hangt af van een evenwicht tussen praktische overwegingen en persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk om een materiaal te kiezen dat niet alleen past bij de stijl en het uiterlijk van uw huis, maar ook voldoet aan de functionele eisen en binnen uw budget past.

Vergelijking van Bitumen met Andere Dakbedekkingsmaterialen

Bij het kiezen van een dakbedekkingsmateriaal is het nuttig om bitumen te vergelijken met andere veelgebruikte materialen. Dit helpt om een beter begrip te krijgen van hoe bitumen zich verhoudt qua duurzaamheid, kosten, installatie en onderhoud. Hieronder volgt een vergelijking van bitumen met enkele andere populaire dakbedekkingsmaterialen.

Bitumen vs. PVC Dakbedekking

 • Duurzaamheid: PVC dakbedekking is zeer duurzaam en bestand tegen chemische erosie en UV-stralen, terwijl bitumen gevoeliger is voor UV-schade en temperatuurschommelingen.
 • Installatie: Beide materialen vereisen professionele installatie, maar PVC kan duurder zijn om te installeren dan bitumen.
 • Milieu-impact: PVC wordt vaak gezien als minder milieuvriendelijk in vergelijking met bitumen, dat gerecycled kan worden.

Bitumen vs. EPDM (Rubber)

 • Flexibiliteit: EPDM is flexibeler bij lage temperaturen dan bitumen en kan beter uitzetten en krimpen zonder te scheuren.
 • Levensduur: EPDM heeft doorgaans een langere levensduur dan bitumen, met minder onderhoud nodig.
 • Installatie: EPDM kan eenvoudiger te installeren zijn en vereist meestal geen open vuur, in tegenstelling tot traditionele bitumen dakbedekking.

Bitumen vs. Metalen Dakbedekking

 • Levensduur: Metalen dakbedekking heeft over het algemeen een veel langere levensduur dan bitumen.
 • Kosten: Metalen dakbedekking is vaak duurder in zowel materiaal als installatie in vergelijking met bitumen.
 • Energie-efficiëntie: Metalen daken reflecteren zonlicht en warmte beter dan bitumen, wat kan leiden tot lagere energiekosten.

Bitumen vs. Asfaltshingles

 • Esthetiek: Asfaltshingles bieden meer variatie in kleuren en stijlen dan traditionele bitumen dakbedekking.
 • Kosten: Beide materialen zijn budgetvriendelijk, maar de totale kosten kunnen variëren afhankelijk van de kwaliteit en de specifieke installatievereisten.
 • Installatie: Asfaltshingles zijn over het algemeen eenvoudiger te installeren en te vervangen dan bitumen dakbedekking.

Bitumen dakbedekking is een kosteneffectieve, duurzame optie die vooral geschikt is voor platte of licht hellende daken. Hoewel het zijn eigen unieke voordelen heeft, zoals waterdichtheid en eenvoudige reparatie, heeft het ook beperkingen in vergelijking met andere materialen, vooral als het gaat om UV-gevoeligheid en flexibiliteit bij lage temperaturen. De keuze van het materiaal hangt uiteindelijk af van uw specifieke behoeften, budget, klimaat en esthetische voorkeuren.

Bitumen plat dak

Conclusie: Is Bitumen Geschikt voor Uw Dak?

De keuze voor bitumen als dakbedekkingsmateriaal hangt af van een reeks factoren die specifiek zijn voor uw situatie. Bitumen dakbedekking biedt aanzienlijke voordelen zoals duurzaamheid, waterdichtheid, kosteneffectiviteit, en eenvoud van installatie en onderhoud. Deze eigenschappen maken het een populaire keuze, vooral voor platte of licht hellende daken.

Wanneer Bitumen een Goede Keuze is:

 • Voor Platte of Licht Hellende Daken: Vanwege zijn uitstekende waterdichtheid is bitumen bijzonder geschikt voor platte daken waar waterophoping kan voorkomen.
 • Als Budget een Belangrijke Factor is: Bitumen is een kosteneffectieve optie vergeleken met sommige andere dakbedekkingsmaterialen.
 • Wanneer Duurzaamheid Belangrijk is: Bitumen is bestand tegen diverse weersomstandigheden en kan, mits goed onderhouden, vele jaren meegaan.

Overwegingen:

 • Klimaatfactoren: In regio’s met extreme temperatuurvariaties kan bitumen minder geschikt zijn vanwege de gevoeligheid voor krimp en uitzetting.
 • Esthetische Voorkeuren: Bitumen biedt beperkte esthetische opties in vergelijking met materialen zoals metalen dakbedekking of asfaltshingles.
 • Milieu-overwegingen: Als duurzaamheid en milieu-impact belangrijke overwegingen voor u zijn, kan het de moeite waard zijn om ook naar milieuvriendelijkere opties te kijken.

Tot slot

Bitumen dakbedekking is een solide keuze voor veel huiseigenaren, vooral gezien de betrouwbaarheid, veelzijdigheid en kostenefficiëntie. Echter, zoals met elk bouwmateriaal, is het belangrijk om uw individuele behoeften, klimaat, esthetische voorkeuren en budget te overwegen voordat u een definitieve beslissing neemt. Het is ook raadzaam om professioneel advies in te winnen, zodat u zeker weet dat u de beste keuze maakt voor uw specifieke dakbedekkingsbehoeften.

Veelgestelde Vragen over Bitumen Dakbedekking

Bitumen dakbedekking is een populair onderwerp bij huiseigenaren die overwegen hun platte daken te renoveren of te vervangen. Hieronder beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen over bitumen dakbedekking om u te helpen een geïnformeerde keuze te maken.

Hoe lang gaat bitumen dakbedekking mee?

 • Antwoord: De levensduur van bitumen dakbedekking kan variëren, maar over het algemeen gaat het tussen de 15 en 20 jaar mee, afhankelijk van de omgevingsfactoren, de kwaliteit van de installatie, en het onderhoud.

Is bitumen dakbedekking geschikt voor alle klimaattypes?

 • Antwoord: Bitumen is geschikt voor een breed scala aan klimaten, maar het kan gevoelig zijn voor extreme temperatuurveranderingen. In zeer warme klimaten kan het materiaal zachter worden en in zeer koude klimaten kan het broos worden.

Hoe onderhoud ik mijn bitumen dak?

 • Antwoord: Regelmatig onderhoud omvat het schoonhouden van het dak van vuil en puin, het controleren en schoonmaken van de dakgoten, en het inspecteren van de dakbedekking op scheuren, blazen, of beschadigingen. Beschadigde gebieden moeten zo snel mogelijk worden gerepareerd.

Kan ik over een bestaand bitumen dak een nieuw dak leggen?

 • Antwoord: In sommige gevallen is het mogelijk om een nieuwe laag bitumen over een bestaand dak te leggen, maar dit moet eerst door een professional worden beoordeeld. Het hangt af van de huidige staat van het dak en of het extra gewicht kan dragen.

Wat zijn de kosten van bitumen dakbedekking?

 • Antwoord: De kosten van bitumen dakbedekking hangen af van verschillende factoren, waaronder de oppervlakte van het dak, de complexiteit van de installatie en de regio. Over het algemeen wordt het beschouwd als een kosteneffectieve optie in vergelijking met sommige andere dakbedekkingsmaterialen.

Is bitumen dakbedekking milieuvriendelijk?

 • Antwoord: Bitumen is afgeleid van aardolie, wat vragen kan oproepen over de milieu-impact. Er zijn echter recyclingprogramma’s die helpen de ecologische voetafdruk te verminderen. Er zijn ook milieuvriendelijkere alternatieven beschikbaar.

Kan ik zelf bitumen dakbedekking installeren?

 • Antwoord: Hoewel sommige doe-het-zelf enthousiastelingen bitumen dakbedekking kunnen installeren, wordt het meestal aanbevolen om dit over te laten aan professionele dakdekkers vanwege de complexiteit en de risico’s bij de installatie.

leave a comment

× Hoe kunnen wij je helpen?